Waarop te letten als u gaat trouwen?

Allereerst van harte gefeliciteerd met uw voornemen om te trouwen. Een mooie dag om naar uit te zien en ook een dag waarvoor veel geregeld zal moeten worden, afhankelijk van de persoonlijke wensen en omstandigheden. Die kunnen ook doorslaggevend zijn bij beantwoording van de vraag of de huidige wetgeving eventueel vermogen of bezittingen voldoende beschermt, wanneer uw huwelijkspartner onverhoopt overlijdt, als er sprake is van een eigen onderneming of wanneer u gaat scheiden.

In diverse situaties is het wettelijk systeem niet voldoende en doet u er verstandig aan huwelijkse voorwaarden te maken.

Beperkte gemeenschap van goederen is standaard


Sinds 2018 trouwt u niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Dat was voordien wel zo. Maar sinds 1 januari van dat jaar heeft de wetgever bepaald dat er een beperkte gemeenschap van goederen van toepassing is wanneer u gaat trouwen. Privévermogen blijft dan, ook na overlijden, privé. Dit is ook van toepassing bij geregistreerd partnerschap. Aanvullend op de beperkte gemeenschap van goederen kunt u altijd nog huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden laten maken.

Maar zoals gezegd is sinds 2018 de beperkte gemeenschap van goederen van toepassing. Dat betekent dat vermogen en schulden die u persoonlijk al had tot het moment waarop u gaat trouwen ook na de trouwdatum privé blijven. Dit geldt ook voor erfenissen en schenkingen die de partners tijdens het huwelijk verkrijgen.


Let op: Als u vóór 2018 bent getrouwd, verandert er voor u niets. Als u bent getrouwd in algehele gemeenschap van goederen, dan blijft dat zo, en als u bent getrouwd met huwelijkse voorwaarden dan blijft ook dat zo.

De beperkte gemeenschap van goederen geldt dus uitsluitend voor stellen die trouwen (of een geregistreerd partnerschap sluiten) na 31 december 2017 en die geen huwelijkse voorwaarden (respectievelijk partnerschapsvoorwaarden) hebben gemaakt.



Drie soorten vermogen:

Hieruit kunt u concluderen dat de beperkte gemeenschap van goederen feitelijk 3 vermogen kent. Ten eerste uw persoonlijke privévermogen, ten tweede dat van uw huwelijkspartner en, ten derde, het gemeenschappelijk vermogen. Alleen dat wat de huwelijkspartners tijdens hun huwelijk samen opbouwen valt in deze beperkte gemeenschap van goederen.

Samenwonen of geregistreerd partnerschap

Misschien heeft u, voor u gaat trouwen, eerst samengewoond en was er een samenleefcontract. Het samenleefcontract vervalt wanneer u bent getrouwd. Het kan ook zijn dat er sprake was van geregistreerd partnerschap. Voor de wet hoeft u dan niet meer per se te trouwen voor de burgerlijke stand. Uw geregistreerd partnerschap kan dan worden omgezet in een huwelijk. Dat kunt u regelen bij uw gemeente. Daar wordt een akte van omzetting voor u gemaakt die door u beiden wordt ondertekend. Het kan niet andersom, dus een huwelijk kunt u niet laten omzetten in geregistreerd partnerschap.

Huwelijk en testament

Misschien had u al een testament laten maken of wilt u dat laten doen wanneer u getrouwd bent. Als u getrouwd bent, dan bent u voor de Wet ook elkaars erfgenaam. Toch kan het maken van testamenten erg belangrijk zijn. Als u al een testament had van vóór het huwelijk, dan blijft dat testament van kracht, maar het is maar de vraag of dat wat daar in staat nog wel gewenst is nadat u getrouwd bent.

En belangrijk is dat u (met testamenten) vastlegt hoe uw bezit vererft en verdeeld moet worden als u beiden overleden bent.

Huwelijk en eigen woning

Wanneer u getrouwd bent in beperkte gemeenschap van goederen, en u koopt een huis dan valt die woning in beginsel in die beperkte gemeenschap van goederen. Maar daar zijn weer uitzonderingen op. Als een van beiden vanuit diens eigen deel van het vermogen meer eigen geld in de woning inlegt dan de ander, gaat een ingewikkeld systeem van vergoedingsrechten spelen. Het is dan zaak goed na te denken over op wiens naam de woning zou moeten komen en hoe om te gaan met die eigen inbreng.

Huwelijk en ondernemerschap

Wanneer u zelfstandig ondernemer bent of met die gedachte speelt en u bent voornemens te gaan trouwen, dan is het heel verstandig om juist niet in gemeenschap van goederen te trouwen maar om huwelijkse voorwaarden te maken. Wanneer er geen huwelijksvoorwaarden worden vastgelegd dan is de partner van de ondernemer niet (afdoende) beschermd tegen het ondernemersrisico. Anderzijds wordt de onderneming dan ook niet beschermd tegen een eventuele echtscheiding.


Door de huwelijkse voorwaarden kan de andere echtgenoot beschermd worden tegen schulden van de onderneming of een faillissement. En door de huwelijkse voorwaarden wordt de andere echtgenoot geen mede-eigenaar van het ondernemingsvermogen en kan dan bij een scheiding daarop geen aanspraak maken.


Hertrouwen

Ook bij een tweede huwelijk (na een echtscheiding of na het overlijden van een eerste echtgenoot) kan het maken van huwelijkse voorwaarden raadzaam zijn. Bij een hertrouwen na het overlijden van de eerste huwelijkspartner kan dit van belang zijn, in verband met de mogelijkheid dat de kinderen anders wellicht hun kindsdeel kunnen gaan opeisen.Bij een hertrouwen na een echtscheiding kunnen huwelijkse voorwaarden van belang zijn om bij een nieuwe scheiding een hoop gedoe te voorkomen, en om vast te leggen dat bij een scheiding de echtgenoten over en weer geen claim kunnen leggen op het pensioen van de ander. Een reden kan ook zijn dat met huwelijkse voorwaarden de vermogens duidelijk van elkaar gescheiden kunnen worden.

Huwelijk en scheiden

Wanneer u, om welke reden ook, later toch gaat scheiden en u bent in de (beperkte) gemeenschap van goederen getrouwd, dan heeft ieder recht op diens eigen bezit, en moet u samen delen wat tot het gemeenschappelijke vermogen behoort. Daar wordt het vaak lastig en ontstaan de problemen: Wat is persoonlijk bezit en wat is gemeenschappelijk bezit? Als je niet kunt bewijzen dat iets persoonlijk bezit, en de ander zegt dat het gemeenschappelijk is, dan wordt het geacht gemeenschappelijk te zijn. Veel problemen op dat vlak zijn te voorkomen door huwelijkse voorwaarden te maken en dit duidelijk te regelen.

Huwelijk, scheiden en kinderen

Bent u getrouwd, heeft u samen kinderen en besluit u van elkaar te scheiden? U zult in dit geval veel moeten regelen. U bent dan weliswaar geen partners meer, maar ouders blijft u voor het leven. Hoe worden de zorgtaken verdeeld? Hoe regelt u het ouderschapsplan? Moet er kinderalimentatie worden betaald? Maar bovenal: wat is het beste voor uw kind(eren)?

Huwelijk, scheiden en mediation

Huwelijk, geregistreerd partnerschap of een samenleefcontract
hebben te maken met het delen van uw leven met een partner. De realiteit is dat 1 op de 4 huwelijken of relaties eindigen in een scheiding. Daarvoor hoeft u niet per definitie naar een advocaat. U kunt ook kiezen voor mediation. Hier moet u het wel samen over eens zijn. Wij begeleiden u er dan in om zo goed en netjes mogelijk uit elkaar te gaan. Vaak gaat dit net zo snel en is het voordeliger dan wanneer u een advocaat inschakelt.



Stotijn notariaat & mediation is u graag van dienst en staat naast u met adequaat advies. Voor een nadere bespreking of advies bent u van harte welkom op ons kantoor in de Wijk of in Ruinen. Kijk op onze website voor de openingstijden. Uiteraard kunt u ook telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen.



https://www.stotijnnotariaat.nl/contact

https://www.stotijnnotariaat.nl/notaris-ruinen

Aanvraag formulier

Wilt u meer weten over onze dienstverlening of over een bepaald onderwerp? Wij helpen u graag!





Laat dit veld hieronder leeg:



Stotijn notariaat & mediation
Burgemeester Veenhovenplein 1
7957 BA de Wijk

Telefoon: 0522 - 440 473
Privacyverklaring





We zijn met ons Notariskantoor gevestigd in Zuidwest Drenthe
en vooral actief in de gemeenten Hoogeveen, Meppel, De Wolden en Westerveld

Webdesign Eyemedia
Webredactie en SEO teksten - ProMótus