Certificering aandelen

Bij certificering van aandelen wordt een splitsing aangebracht tussen de zeggenschap die verbonden is aan een aandeel en het recht op de winst dat verbonden is aan dat aandeel. Wat feitelijk gebeurt, is dat het aandeel wordt gesplitst in een stemrechtloos aandeel en een winstrechtloos aandeel.

De aandelen worden ondergebracht in een Stichting Administratiekantoor (StAK). De StAK wordt bestuurd door een eigen bestuur. Deze StAK beheert de aandelen en oefent het stemrecht op de aandelen uit. De StAK geeft certificaten uit en die certificaten geven recht op de dividenden die de BV uitkeert op de aandelen. De certificaathouders hebben daarmee wel recht op de winsten van de BV, maar hebben geen zeggenschap over de BV.

Het systeem van certificering wordt onder meer gebruikt bij familiebedrijven om structuur te geven aan een bedrijfsopvolging. Certificering kan ook een goede methode zijn bij werknemersparticipaties. De werknemers delen dan wel mee in het resultaat van het bedrijf, maar hebben geen zeggenschap over de BV.
Certificering kan ook een middel zijn bij het aantrekken van investeerders.

Uiteraard kan Stotijn notariaat & mediation u adviseren en begeleiden bij de certificering van aandelen en de keuzes die daarbij gemaakt moeten worden. Voor een nadere bespreking of advies bent u van harte welkom op ons kantoor in de Wijk. Uiteraard kunt u ook telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen.

Aanvraag formulier

Wilt u meer weten over onze dienstverlening of over een bepaald onderwerp? Wij helpen u graag!

Laat dit veld hieronder leeg:Stotijn notariaat & mediation
Burgemeester Veenhovenplein 1
7957 BA de Wijk

Telefoon: 0522 - 440 473
Privacyverklaring

We zijn met ons Notariskantoor gevestigd in Zuidwest Drenthe
en vooral actief in de gemeenten Hoogeveen, Meppel, De Wolden en Westerveld

Webdesign Eyemedia
Webredactie en SEO teksten - ProMótus