Verkopen aandelen en aandelenoverdracht

Wanneer u een onderneming drijft in de vorm van een BV, kunt u de onderneming op twee manieren overdragen.

De ene methode is een activa/passiva-transactie waarbij de BV alle bezittingen en alle schulden verkoopt en overdraagt aan de overnemende partij. De ondernemer blijft eigenaar van de BV en heeft als het ware in zijn BV een zak geld. Een activa/passiva-transactie is bewerkelijk. Elk vermogensbestanddeel moet afzonderlijk beschreven en overgedragen worden.

De andere methode is, dat de ondernemer zijn aandelen verkoopt en daarmee zijn BV met daarin de onderneming. De overdracht van de aandelen impliceert de overdracht van de onderneming en beperkt zich dus tot de levering van de aandelen, zonder dat elk vermogensbestanddeel afzonderlijk hoeft te worden geleverd. Voor de levering van aandelen is een notariële akte vereist. De notaris onderzoekt dan onder meer dat de degene die de aandelen verkoopt daartoe ook bevoegd is, en dat de spelregels die in de statuten staan ook worden nageleefd.

Bij verkoop van aandelen hoeft niet het gehele aandelenpakket te worden verkocht. Ook een deel van het belang kan worden overgedragen. Op die manier kan bijvoorbeeld het bedrijf in stapjes worden overgedragen of kan een investeerder participeren. Ook kan een waardevolle werknemer met een aandelenbelang extra worden gebonden aan het bedrijf.

Uiteraard kan Stotijn notariaat & mediation u adviseren en begeleiden bij de oprichting van een stamrecht BV en de keuzes die daarbij gemaakt moeten worden. Voor een nadere bespreking of advies bent u van harte welkom op onze kantoor in de Wijk. Uiteraard kunt u ook telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen.

Aanvraag formulier

Wilt u meer weten over onze dienstverlening of over een bepaald onderwerp? Wij helpen u graag!

Laat dit veld hieronder leeg:Stotijn notariaat & mediation
Burgemeester Veenhovenplein 1
7957 BA de Wijk

Telefoon: 0522 - 440 473
Privacyverklaring

We zijn met ons Notariskantoor gevestigd in Zuidwest Drenthe
en vooral actief in de gemeenten Hoogeveen, Meppel, De Wolden en Westerveld

Webdesign Eyemedia
Webredactie en SEO teksten - ProMótus