Testament en samengestelde gezinnen
Een op de drie huwelijken in Nederland eindigt in een echtscheiding. Vaak ontstaan er dan weer nieuwe relaties en waren er al geen kinderen uit het ontbonden huwelijk, dan kan het gebeuren dat een nieuwe partner die wel heeft. Maar waren er wel kinderen uit het ontbonden huwelijk en de nieuwe partner heeft ook kinderen, dan spreken we van een samengesteld gezin. Het verdelen van een nalatenschap na overlijden van een van de partners binnen het nieuw samengestelde gezin, is naast gevoelig vaak ook ingewikkelder dan de ‘normale’ situatie.
Het is daarom verstandig om bij samengestelde gezinsverbanden uw wensen in een testament te laten vastleggen. Dat is niet alleen prettig voor uw eigen gemoedsrust, maar het voorkomt ook dat er discussie, conflict of ruzie ontstaat over de verdeling van bezittingen en dat er een rechter aan te pas moet komen, die een uitspraak moet doen. Stotijn notariaat & mediation is van mening dat er bij samengestelde gezinnen specifiek moet worden gekeken naar de persoonlijke wensen van de beide partners die samen verder willen en die beide ook kinderen hebben. Wij bespreken samen met u uw wensen, krijgen op die manier een beeld van de situatie/gezinssamenstelling en kunnen er met maatwerk voor zorgen dat u duidelijkheid heeft, en teleurstelling voorkomt, over de verdeling van de nalatenschap bij overlijden van een van de nieuwe partners (al dan niet opnieuw getrouwd).
Praktijkvoorbeeld Testament en samengestelde gezinnen
Hans, gescheiden van zijn eerste vrouw, ontmoet tijdens een vakantie met zijn kinderen een nieuwe vriendin, Griet. Zij heeft ook kinderen in bijna dezelfde leeftijd als die van hem. De in totaal vijf kinderen kunnen over en weer goed met elkaar. Na een jaar is er een stevige klik, een ware liefdesband en willen Hans en Griet gaan samenwonen. Echter, tijdens een verjaardag horen zij dat ze dat niet zomaar moeten doen, zonder bepaalde dingen goed te regelen.
We treffen Hans en Griet op ons kantoor. Ze hebben een grote woonboerderij op het oog aan de rand van Meppel. We schetsen voor hen een geheel fictief, maar niet ondenkbaar scenario: Stel ze kopen die woonboerderij en Griet zou vijf jaar later overlijden, hoe gaat het dan met de erfenis? In het geval er niets zou zijn geregeld, dan zijn haar kinderen de enige erfgenamen. Zij erven dan moeders’ deel van het huis en dat kan problemen geven. Waar moet Hans immers heen (met zijn kinderen)? Tijdens de ziekte van Griet was er al behoorlijk wrijving ontstaan tussen haar kinderen en die van Hans. In ruim vijf jaar kan er veel veranderen.
Stel nu dat Hans en Griet wel een samenlevingscontract hadden laten maken, waarin een verblijvingsbeding was opgenomen, dan zou Hans als overgebleven partner erfgenaam zijn van de gemeenschappelijke bezittingen (dus alle roerende en onroerende zaken die op beider naam stonden). Die zaken gaan, wanneer er sprake is van zo’n verblijvingsbeding, over op de langstlevende partner. Het kan echter gebeuren, dat de kinderen van Griet dan toch als erfgenaam nog hun legitieme portie (wettelijk erfdeel) opeisen. Wettelijk gezien hun goed recht. Wij adviseren Hans en Griet dus, om naast een verblijvingsbeding in hun samenlevingscontract óók een testament te laten opmaken, waarin is geregeld dat de achterblijvende (langstlevende) partner tot zijn/haar dood in de woning kan blijven. Hiermee is tevens het vruchtgebruik vastgelegd.