Successierecht /erfbelasting

Sinds 1 januari 2010 geldt er voor de erfbelasting en de schenkbelasting een eenvoudigere tariefsstructuur. Feitelijk kent de Successiewet sinds die datum drie groepen, die elk twee tarieven kennen:

  • de groep langstlevende echtgenoot en kinderen, waarvoor het tarief 10% respectievelijk 20% is;
  • de groep kleinkinderen, waarvoor het tarief 18% respectievelijk 36% is;
  • de groep overigen (bijvoorbeeld ouders, broers, zusters, neven, nichten, niet-bloedverwanten) , waarvoor het tarief 30% respectievelijk 40% is.

De vrijstellingsbedragen en de tariefschijven veranderen jaarlijks en worden telkens in december vastgesteld voor het volgende jaar

Een eenvoudigere tariefstructuur wil niet zeggen dat de Wet er makkelijker op geworden is, of dat de regeling gunstiger geworden is. Voor sommigen kan de regeling gunstiger zijn, maar voor anderen juist niet. Wat in uw situatie geldt en of het verstandig is, om een en ander te regelen bij testament of via schenkingen, hangt sterk af van uw persoonlijke situatie.

Uiteraard is Stotijn notariaat & mediation u hierbij graag van dienst. Voor een nadere bespreking of advies bent u van harte welkom op ons kantoor in de Wijk. Uiteraard kunt u ook telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen.

Aanvraag formulier

Wilt u meer weten over onze dienstverlening of over een bepaald onderwerp? Wij helpen u graag!

Laat dit veld hieronder leeg:Stotijn notariaat & mediation
Burgemeester Veenhovenplein 1
7957 BA de Wijk

Telefoon: 0522 - 440 473
Privacyverklaring

We zijn met ons Notariskantoor gevestigd in Zuidwest Drenthe
en vooral actief in de gemeenten Hoogeveen, Meppel, De Wolden en Westerveld

Webdesign Eyemedia
Webredactie en SEO teksten - ProMótus