Stamrecht-BV

Wanneer u ontslag krijgt, is er soms sprake van een gouden handdruk of ontslagvergoeding.

Een dergelijke gouden handdruk is fiscaal belast en moet als loon direct worden afgerekend tegen het progressieve tarief van de Inkomstenbelasting. Het direct moeten afrekenen voor de Inkomstenbelasting kon onder meer worden voorkomen door de uitkering onder te brengen in een stamrecht-bv.

Deze mogelijkheid is per 01 januari 2014 geschrapt: de stamrechtvrijstelling van artikel 11.1.g Wet LB is namelijk per die datum vervallen. Volgens de regering blijft de stamrechtvrijstelling van toepassing op aanspraken die vóór 1 januari 2014 zijn ontstaan. Hierbij is van belang dat de aanspraak reeds op 31 december 2013 voldoende is bepaald en dat deze voldoet aan de voorwaarden van het (oude) artikel 11.1.g Wet LB. De datum waarop het ontslag plaatsvindt, is derhalve niet de beslissende factor. In het algemeen zal pas worden overgegaan tot de toekenning van een aanspraak op periodieke uitkeringen ter vervanging van gederfd loon of te derven loon als het ontslag vaststaat.

Tijdelijke belastingkorting:

Indien in het jaar 2014 ineens een bestaande stamrechtaanspraak wordt uitbetaald, zal slechts 80% van de uitkering in de belastingheffing worden betrokken. Dit geldt alleen voor stamrechten die vóór 15 november 2013 zijn bedongen en waarvan de ontslagvergoeding vóór 15 november 2013 is afgestort naar een verzekeraar ex artikel 11.1.g.2 Wet LB of de eigen stamrecht-bv.

Wat is het nut van een stamrecht-bv?

Voor ontslagvergoedingen heeft een stamrecht-bv dus geen nut meer.

Voor pensioenopbouw in eigen beheer door een ondernemer echter nog wel.

Ook bij omzetten van een vennootschap onder firma of eenmanszaak in een BV kan een stamrecht-bv nog zinvol zijn.

Wat voor u het meest gunstig is, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Uiteraard is Stotijn notariaat & mediation u hierbij graag van dienst. Voor een nadere bespreking of advies bent u van harte welkom op onze kantoor in de Wijk. Uiteraard kunt u ook telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. 

Aanvraag formulier

Wilt u meer weten over onze dienstverlening of over een bepaald onderwerp? Wij helpen u graag!

Laat dit veld hieronder leeg:Stotijn notariaat & mediation
Burgemeester Veenhovenplein 1
7957 BA de Wijk

Telefoon: 0522 - 440 473
Privacyverklaring

We zijn met ons Notariskantoor gevestigd in Zuidwest Drenthe
en vooral actief in de gemeenten Hoogeveen, Meppel, De Wolden en Westerveld

Webdesign Eyemedia
Webredactie en SEO teksten - ProMótus