Schenken aan kinderen t.b.v. eigen woning

Schenken aan kinderen voor een eigen woning.

Op het vlak van belastingvrij schenken aan kinderen is er de laatste jaren veel veranderd.

De basis is hetzelfde gebleven. Ouders mogen jaarlijks een vast bedrag belastingvrij schenken aan ieder van hun kinderen. Daarnaast mogen de ouders aan ieder van hun kinderen eenmalig een hoger bedrag belastingvrij schenken, waarbij als voorwaarde geldt dat het kind op het moment van de schenking jonger is dan 40 jaar. Onder voorwaarden kan, als het eigen kind 40 jaar of ouder is, de leeftijd van de partner van het kind worden "geleend".

Met ingang van 2010 is daar een bijzondere vrijstelling bijgekomen. Ouders kunnen met een schenking hun kind helpen een eigen woning te kopen, of de hypotheek op de eigen woning versneld af te lossen. In de Wet is namelijk opgenomen, dat de eenmalige verhoogde vrijstelling nog eens extra wordt verhoogd indien de schenking wordt gedaan aan het kind met als doel dat het kind de schenking gebruikt ten behoeve van de verwerving of verbetering van een eigen woning of de aflossing van een eigen-woning-schuld, én het kind de schenking daar ook daadwerkelijk en aantoonbaar voor gebruikt.

Daar zijn een aantal strikte voorwaarden aan verbonden:

De schenking mag alleen worden gedaan voor de aanschaf of verbetering van een eigen woning of voor het aflossen van een lening die als eigen woning lening geldt. Zowel de schenking zelf als de besteding van het geschonken bedrag voor verwerving of verbetering van de eigen woning, respectievelijk het aflossen van een bestaande eigen-woning- lening, moeten gebeuren vóórdat het kind 40 jaar is geworden. Wees er bij het kopen van een woning daarom op verdacht, dat de notariële akte van eigendomsoverdracht moet worden getekend en bij het kadaster moet zijn ingeschreven vóórdat het kind 40 jaar is geworden.

Hoewel een notariële akte niet verplicht is, verdient het gezien alle eisen, voorwaarden en valkuilen wél aanbeveling de schenking via de notaris schriftelijk vast te leggen.

Uiteraard is Stotijn notariaat & mediation u hierbij graag van dienst. Voor een nadere bespreking of advies bent u van harte welkom op ons kantoor in de Wijk. Uiteraard kunt u ook telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. Graag informeren wij u over alle mogelijkheden en alternatieven die in uw situatie wellicht kunnen spelen.

Aanvraag formulier

Wilt u meer weten over onze dienstverlening of over een bepaald onderwerp? Wij helpen u graag!

Laat dit veld hieronder leeg:Stotijn notariaat & mediation
Burgemeester Veenhovenplein 1
7957 BA de Wijk

Telefoon: 0522 - 440 473
Privacyverklaring

We zijn met ons Notariskantoor gevestigd in Zuidwest Drenthe
en vooral actief in de gemeenten Hoogeveen, Meppel, De Wolden en Westerveld

Webdesign Eyemedia
Webredactie en SEO teksten - ProMótus