Langstlevende testament samenwoners

Voor samenwoners is het zeer verstandig om een samenleefcontract te maken. Daarmee kunnen een aantal dingen worden geregeld, ook voor het geval een van beiden overlijdt. Met het samenleefcontract kan dan onder meer geregeld worden, dat het gemeenschappelijke bezit bij overlijden van een van de partners over gaat op de langstlevende. Dat betreft dan vaak degemeenschappelijke woning met de inboedel. Maar de langstlevende wordt door het samenleefcontract echter geen erfgenaam. Het eigen bezit van de overleden partner (alles wat niet gemeenschappelijk is) vererft naar diens bloedverwanten; niet naar de partner.

Het zijn de erfgenamen die de uitvaart mogen regelen. Het zijn de erfgenamen die de boedel mogen afwikkelen en daarbij recht hebben op inzage in alles. Dat kan onprettig zijn. Ook als de eigen kinderen de erfgenamen zijn, is dat niet prettig. Zelfs als de kinderen minderjarig zijn, want dan bepaalt de wet dat hun belangen mede worden behartigd door de Kantonrechter.

Wanneer zou je als samenwoners serieus een testamenten moeten overwegen? Met name:

  • als er kinderen zijn;
  • als er problemen zijn of te verwachten zijn met de familie;
  • als de woning van een van beiden is, maar het wel de bedoeling is dat de ander in de woning kan blijven wonen als de partner/eigenaar overlijdt;
  • als het gevoel leeft dat de samenwoners 'gewoon willen' dat alles naar de langstlevende gaat.

Als er kinderen zijn, kan een regeling worden gemaakt waarbij eerst alles naar de langstlevende gaat en dat pas als beide partners overleden zijn, alles wat er over is naar de kinderen gaat. Er kunnen aanvullende regelingen worden gemaakt omtrent voogdij of omtrent bewind. Ook kunnen regelingen worden vastgelegd over wat er gebeuren moet als de langstlevende overlijdt of als partners direct of kort na elkaar overlijden. Het maken van testamenten door samenwoners moet altijd in combinatie met een samenleefcontract, enerzijds in verband met het zijn van partners voor het successierecht (vrijstellingen!), anderzijds voor het geval er kinderen zijn, om zo te kunnen vastleggen dat de kinderen de regelingen ten behoeve van de langstlevende niet kunnen aanvechten.

Uiteraard is Stotijn notariaat & mediation u hierbij graag van dienst. Voor een nadere bespreking of advies bent u van harte welkom op ons kantoor in de Wijk. Uiteraard kunt u ook telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. 

Aanvraag formulier

Wilt u meer weten over onze dienstverlening of over een bepaald onderwerp? Wij helpen u graag!

Laat dit veld hieronder leeg:Stotijn notariaat & mediation
Burgemeester Veenhovenplein 1
7957 BA de Wijk

Telefoon: 0522 - 440 473
Privacyverklaring

We zijn met ons Notariskantoor gevestigd in Zuidwest Drenthe
en vooral actief in de gemeenten Hoogeveen, Meppel, De Wolden en Westerveld

Webdesign Eyemedia
Webredactie en SEO teksten - ProMótus