Erfrecht

Wanneer u overlijdt, vererft uw vermogen. De wet geeft daarvoor de regels en bepaalt wie voor welke delen uw erfgenamen zijn. U kunt bij testament (tot op zekere hoogte) afwijken van de wettelijke regels en zelf regels vaststellen voor de vererving van uw nalatenschap.

De Wet gaat uit van bloedverwantschap, en kent vier groepen van erfgenamen. Daarbij moet eerst worden gekeken of er in groep 1 een erfgenaam aanwezig is. Indien er in groep 1 geen erfgenaam aanwezig is, dan moet worden gekeken of in groep 2 een erfgenaam aanwezig is. Indien er ook in groep 2 geen erfgenaam aanwezig is, dan moet worden gekeken of in groep 3 een erfgenaam aanwezig is. Indien er ook in groep 3 geen erfgenaam aanwezig is, dan moet worden gekeken of in groep 4 een erfgenaam aanwezig is. Indien er ook in groep 4 geen erfgenaam aanwezig is, dan vervalt de nalatenschap aan de Staat.

Samengevat is de regeling van het Wettelijk erfrecht: Groep 1, echtgenoot en kinderen: Eerst moet gekeken worden of er in de categorie echtgenoot en kinderen een erfgenaam is te vinden. Als een of meer van de kinderen zijn vooroverleden, moet worden gekeken of het overleden kind afstammelingen heeft. Die komen dan staaksgewijs in de plaats van het overleden kind. Groep 2, ouders, broers en zusters: Indien in groep 1 geen erfgenamen zijn, dan moet worden gekeken of in de categorie ouders, broers en zusters een erfgenaam is te vinden. Als een broer of zuster is vooroverleden, moet worden gekeken of de vooroverleden broer/zuster afstammelingen heeft. Die komen dan staaksgewijs in de plaats van de overleden broer/zuster. Als zo'n kind (neef) op diens beurt vooroverleden is, moet worden gekeken of die weer afstammelingen heeft, etc. Groep 3, grootouders: Indien in categorie 2 geen erfgenamen zijn, dan moet worden gekeken of in de categorie grootouders een erfgenaam te vinden is. Als een grootouder is vooroverleden, moet worden gekeken of die overleden grootouder kinderen heeft/had. Die (ooms/tantes) komen dan staaksgewijs in de plaats van de overleden grootouder. Als zo'n kind/afstammeling op diens beurt vooroverleden is, moet worden gekeken of die weer afstammelingen heeft, etc.Groep 4: overgrootouders: Indien in categorie 3 geen erfgenamen zijn, dan moet worden gekeken of in de categorie overgrootouders een erfgenaam te vinden is.

Als een overgrootouder is vooroverleden (wat logischerwijs wel is te verwachten), moet worden gekeken of die overleden overgrootouder kinderen heeft/had. Die komen dan weer staaksgewijs in de plaats van de overleden overgrootouder. Als zo'n kind/afstammeling op diens beurt vooroverleden is, moet worden gekeken of die weer afstammelingen heeft, etc, etc.

De Staat: indien in categorie 4 geen erfgenamen zijn, vervalt de nalatenschap aan de Staat der Nederlanden. De Wet bepaalt verder dat plaatsvervulling (binnen een categorie) niet verder gaat dan tot en met de zesde graad. Daarna stopt het. Door deze regeling kan het zijn dat het vinden van erfgenamen erg lastig wordt. Wanneer u wilt afwijken van de wettelijke vererving, dan dient u een notarieel testament op te stellen.

Uiteraard is Stotijn notariaat & mediation u hierbij graag van dienst. Voor een nadere bespreking of advies bent u van harte welkom op ons kantoor in de Wijk. Uiteraard kunt u ook telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. 

Aanvraag formulier

Wilt u meer weten over onze dienstverlening of over een bepaald onderwerp? Wij helpen u graag!





Laat dit veld hieronder leeg:



Stotijn notariaat & mediation
Burgemeester Veenhovenplein 1
7957 BA de Wijk

Telefoon: 0522 - 440 473
Privacyverklaring





We zijn met ons Notariskantoor gevestigd in Zuidwest Drenthe
en vooral actief in de gemeenten Hoogeveen, Meppel, De Wolden en Westerveld

Webdesign Eyemedia
Webredactie en SEO teksten - ProMótus