Bewind

Het ouderlijk gezag en de (eventuele) voogdij over een kind duren totdat het kind meerderjarig is (18 jaar). Wanneer het kind meerderjarig is geworden, is het kind voor de Wet volwassen en mag het zelf over zijn vermogen beschikken. Wanneer een kind geld erft, is het maar de vraag of het verstandig is, dat het kind zodra het meerderjarig is geworden zelf over de erfenis kan gaan beschikken. Het risico van het er door heen brassen van het geld en slechte invloed van vrienden is aanwezig. In het testament kan worden vastgelegd dat het erfdeel dat een kind ontvangt, onder bewind wordt gesteld totdat het kind bijvoorbeeld 21 jaar of 23 jaar is. Totdat het kind die leeftijd heeft bereikt, beheert de bewindvoerder het erfdeel ten behoeve van het kind.

Door het bewind kan het kind vooralsnog niet zelf over zijn erfdeel beschikken, maar beheert de bewindvoerder de erfenis totdat het kind oud genoeg is. Eigenlijk is dit een stukje bescherming van het kind tegen jeugdige onbezonnenheid en verkeerde vrienden. Een onderbewindstelling van het erfdeel kan ook worden gebruikt in de situatie dat de ouders uit elkaar zijn en de ene ouder bang is dat als hij overlijdt de andere ouder niet goed omgaat met het erfdeel van het kind. Door het bewind in te stellen heeft niet de langstlevende ouder het beheer over het erfdeel van het kind, maar de bewindvoerder ten behoeve van het kind.

Onderbewindstelling kan ook een praktisch instrument zijn wanneer een kind of beoogd erfgenaam verstandelijk minder sterk is of om andere redenen kwetsbaar is voor slechte invloeden.

Voogdijregelingen en onderbewindstelling van een erfdeel moeten in een notarieel testament worden vastgelegd. Dergelijke regelingen zijn ook te wijzigen, maar ook wijzigingen moeten in een (nieuw) testament worden vastgelegd. Uiteraard is Stotijn notariaat & mediation u hierbij graag van dienst. Voor een nadere bespreking of advies bent u van harte welkom op ons kantoor in de Wijk. Uiteraard kunt u ook telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen.

Aanvraag formulier

Wilt u meer weten over onze dienstverlening of over een bepaald onderwerp? Wij helpen u graag!

Laat dit veld hieronder leeg:Stotijn notariaat & mediation
Burgemeester Veenhovenplein 1
7957 BA de Wijk

Telefoon: 0522 - 440 473
Privacyverklaring

We zijn met ons Notariskantoor gevestigd in Zuidwest Drenthe
en vooral actief in de gemeenten Hoogeveen, Meppel, De Wolden en Westerveld

Webdesign Eyemedia
Webredactie en SEO teksten - ProMótus