Algehele gemeenschap van goederen
Wie trouwt naar Nederlands recht, trouwt in beginsel in algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent, dat vanaf het moment dat het huwelijk wordt gesloten, in beginsel alle bezittingen en alle schulden van de nieuw getrouwden, zowel bestaande als toekomstige, gezamenlijk zijn. Er kunnen genoeg redenen zijn om dat niet te willen. Wat bezittingen betreft, kan het bijvoorbeeld zijn, dat een van de echtgenoten al vermogen heeft opgebouwd, of vermogen geërfd heeft of verwacht te erven. Vaak wordt het dan niet als billijk gezien dat als het huwelijk eindigt door scheiding, de andere echtgenoot met de helft van dit vermogen aan de haal gaat.
Wat schulden betreft, kan het zijn dat een van de echtgenoten schulden heeft. De ander wil dan niet aansprakelijk worden voor die schulden. Het hebben of mogelijkerwijs willen starten van een onderneming is een belangrijke reden om huwelijkse voorwaarden te maken. Door huwelijkse voorwaarden te maken wordt de andere echtgenoot beschermd tegen het ondernemersrisico (schulden, aansprakelijkstellingen, faillissement). Anderzijds wordt de onderneming beschermd tegen een eventuele echtscheiding. Door de huwelijkse voorwaarden wordt de andere echtgenoot geen mede-eigenaar van het ondernemingsvermogen en kan dan bij een scheiding daarop geen aanspraak maken. Ook bij een tweede huwelijk (na een echtscheiding of na het overlijden van een eerste echtgenoot) kan het maken van huwelijkse voorwaarden raadzaam zijn.
Uiteraard is Stotijn notariaat & mediation u hierbij graag van dienst. Voor een nadere bespreking of advies bent u van harte welkom op ons kantoor in de Wijk. Uiteraard kunt u ook telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen.