Holding en werkmaatschappij
Accountants en adviseurs beweren weleens: “één BV is geen BV”. Wat zij daarmee bedoelen, is dat met het oog op de toekomst, het doorgaans niet verstandig is om de onderneming met alleen maar één BV te voeren. Verstandiger is het, om vanaf het begin al direct een eenvoudige groepsstructuur op te zetten, met een eigen Holdingmaatschappij en een Werkmaatschappij.
Onderneming wordt gedreven in een werkmaatschappij
De Werkmaatschappij loopt het risico voor de onderneming. De Holding is aandeelhouder van de Werkmaatschappij en ontvangt de winstdividenden uit de Werkmaatschappij. Het voordeel is, dat een deel van de winst uit de risicosfeer kan worden gehaald, zonder dat de ondernemer de winsten al direct in privé opneemt. Wanneer de winstuitkeringen naar redelijkheid zijn gedaan, blijven de uitgekeerde winsten buiten een faillissement van de Werkmaatschappij.
Holdingstructuur biedt veel mogelijkheden
Een bijkomend voordeel is, dat de Holding kan worden gebruikt om een pensioen in eigen beheer op te bouwen. Een ander bijkomend voordeel is, dat eventueel bedrijfsonroerendgoed op naam van de Holding kan worden verkregen, zodat ook bedrijfsonroerendgoed veilig is bij een faillissement van de Werkmaatschappij. De Holdingstructuur geeft nog veel meer voordelen. Bijvoorbeeld wanneer de onderneming groeit kunnen diverse bedrijfsactiviteiten in verschillende Werkmaatschappijen worden ondergebracht.
De Holding kan andere bedrijven overnemen middels een aparte BV, anderzijds kan de Holding losse bedrijfsactiviteiten in afzonderlijke BV’s makkelijker verkopen. Ook in het kader van bedrijfsoverdracht geeft de Holdingstructuur veel extra mogelijkheden.
Advies en begeleiding
Uiteraard kan Stotijn notariaat & mediation u adviseren en begeleiden bij de oprichting van een BV en de keuzes die daarbij gemaakt moeten worden. Voor een nadere bespreking of advies bent u van harte welkom op ons kantoor in de Wijk. Natuurlijk kunt u ook telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen.