Ga naar de inhoud
Stotijn Notariaat

Voogdij en voogdijregeling

Ouders hebben het gezag over hun minderjarige kinderen. Als een van de ouders overlijdt, bepaalt de wet dat de langstlevende ouder het gezag houdt. Als beide ouders overleden zijn, en er zijn nog minderjarige kinderen, dan bepaalt de wet dat er een voogd moet worden aangewezen. Benoeming van de voogd gebeurt door de Kantonrechter.

Kantonrechter en Raad van de Kinderbescherming

Wanneer u als ouders niets had vastgelegd, dan zal de Kantonrechter in overleg treden met de Raad van de Kinderbescherming, de familie en de kinderen die ouder zijn dan twaalf jaar, en de Kantonrechter bepaalt vervolgens wie voogd wordt. De ouders kunnen dat echter voor zijn. Zij kunnen in het testament vastleggen, wie tot voogd moet worden benoemd als de langstlevende van hen overlijdt. De Kantonrechter zal dan in beginsel die aanwijzing volgen. Let wel dat de voogdijbenoeming in het testament van de langstlevende ouder doorslag­gevend is. Wanneer een van de ouders overlijdt, behoudt de langstlevende ouder het gezag. Dat kan niet door een voogdijbenoeming worden ontnomen. Heeft de langstlevende ouder een andere voogdbenoeming vastgelegd, dan geldt dat wat de langstlevende ouder heeft geregeld.

Voogdijbenoeming

Stotijn notariaat en mediation helpt u graag bij het opstellen van een testament en is er ook wanneer een dierbare is overleden en er veel zaken moeten worden geregeld. Na de uitvaart zal ook de nalatenschap aan de orde komen. De financiële zaken van de overledene(n) worden afgewikkeld, de boedel moet worden verdeeld. Met boedelverdeling wordt het verdelen van de gezamenlijke ‘boedel’ aangeduid. Dit is niet, zoals weleens wordt verondersteld, de inboedel. De boedel is het totaal van alle bezittingen en schulden. Misschien is er een huis met veel overwaarde. En als er daarnaast ook vermogen is en u bij leven heeft besloten om een deel daarvan te schenken (na te laten) aan een goed doel, dan zal het door ons of door een andere notaris opgemaakte testament worden uitgevoerd overeenkomstig uw wensen. Precies zoals u dat heeft gewild en waarvoor u dus een testament heeft laten opstellen.

Het ouderlijk gezag en de voogdij duren totdat een kind meerderjarig is (18 jaar). In het testament kan worden vastgelegd dat vanaf het moment dat het kind 18 jaar wordt, het erfdeel dat het kind ontvangen heeft onder bewind wordt gesteld, bijvoorbeeld totdat het kind 21 jaar of 23 jaar is. Voogdijregelingen en onder bewindstelling van een erfdeel moeten in een notarieel testament worden vastgelegd. Dergelijke regelingen zijn ook te wijzigen, maar ook wijzigingen moeten in een (nieuw) testament worden vastgelegd.

Uiteraard is Stotijn notariaat & mediation u hierbij graag van dienst. Voor een nadere bespreking of advies bent u van harte welkom op ons kantoor in de Wijk. Uiteraard kunt u ook telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen.